Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб Чорба»Шарен боб с керевиз и мащерка

Шарен боб с керевиз и мащерка

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Шарен боб с керевиз и мащерка
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
06/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • шарен боб - 1 кг
  • стар лук - 2 бр. глави
  • червен лук - 1 бр. глава
  • чесън - 4 бр. скилидки
  • мащерка - 1 ч.л.
  • керевиз - 1 с.л. нарязан
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • сушени моркови - 1 с.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • зехтин - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч.

След накисването водата се изхвърля и се налива нова студена вода.

Слага се да заври, след което водата се изхвърля.

Налива се нова студена вода и отново се слага да заври.

Това се повтаря, докато се изхвърли три пъти водата.

В четвъртата студена вода бобът се оставя да заври, след което се прибавя содата.

Вари се 10 минути, след което водата се изхвърля.

Бобът се пресипва с гърне под капак, в която е нашата студена вода.

Задължително се налива студена вода, преди да се прехвърли бобът, за да не се спука гърнето.

Прибавят се керевиза, мащерка, чесън, стария и черен лук, който е ситно нарязан.

Разбърква се и се прибавят сушените моркови, джоджен, червен пипер и сол.

Боб чорбата се залива със зехтин Pomace и се посолява.

Шарения боб с кервиз и мащерка се захлупва с капака и се оставя на тих огън да ври 120 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: