Тиквен пай с ядки
Pita od bundeve sa orašastim plodovima
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Тиквен пай с ядки

Тиквен пай с ядки

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
4775k1k1k
Тиквен пай с ядки
Снимка: Ivi Vacca
1 / 2
10/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8
"Това си е образцов тиквен пай - има и ядки за допълнителна свежест, оригиналност и вкус"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • краве масло - 150 г студено
  • брашно - 150 г пшенично
  • брашно от спелта - 50 г (или пшенично брашно, ако не е възможно)
  • пудра захар - 100 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 55 мл
  • бял оцет - 1 с.л.
  • лешници - 3 с.л. смлени или на вкус
  • За плънката
  • тиква - 500 г (обелена и нарязана)
  • вода - 200 мл
  • лешници - 2 с.л. смлян
  • брашно - 2 с.л. изравнени
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • течна сметана - 100 мл
  • смес от подправки
  • канела
  • джинджифил
  • индийско орехче
  • лешниково масло - на вкус
  • масло - малко на вкус
  • тиквени семки - печени за декорация и орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този тарт от тиква и лешник е щастие. Пълнежът остава много мек, без да тече. Вярвам, че ще се превърне в класика за вас всяка есен! Пълнежът е без захар но ако желаете, добавете мед или друго на вкус.

За пай направен в 22 см форма.

Пригответе тестото: В купа смесете брашното с пудрата захар и солта. Добавете маслото, нарязано на парчета. Натрошете маслото с ръце, докато се поеме добре в брашното. Налейте водата (55 мл) и оцета. Разбърква се, докато се получи хомогенно тесто.

Завършете с фрезоване (смачкайте тестото с дланите) тестото върху работната повърхност, за да интегрирате маслото. След това поставете тестото в хладилника за няколко часа (очевидно можете да приготвите тестото с миксер, ако предпочитате).

Пригответе плънката: Нарязвате тиквата на резенчета, отстранете сърцевината със семената, обелете филийките и след това ги нарежете на кубчета. Разтопете хубаво кубче масло в тиган.

Задушете кубчетата от тиква в маслото за няколко минути, след това добавете водата и разбъркайте. Оставете да къкри на умерен огън, докато омекне тиквата. Отцедете с помощта на цедка, поставете в купа, след което пюрирайте с пасатор. Оставете да се охлади.

Добавете последователно смлени лешници, брашно, течна сметана, яйце и жълтък, леко разбити с вилица. Добавете струйка лешниково масло (или друго масло). Добавете ароматите (дозировка според вашите вкусове).

Разбъркайте добре, за да имате хомогенен пълнеж.

Загрейте фурната до 200°C.

Сглобяване и готвене: върху работна повърхност поръсете малко смлени лешници и брашно. Разточете тестото, след което го поставете във формата (намазана с масло и набрашнена или покрита с хартия за печене).

Отрежете изпъкналите ръбове.

Печете тестото за 10 минути (поставете лист хартия за печене върху тестото, след което изсипете ориз или други варива, сушен грах). Извадете варивата и печете още 5 минути. Изсипете пълнежа върху тестото и продължете да печете за около 30-35 мин в зависимост от фурната.

Поръсете тиквения пай с тиквените семки и др. по избор. Можете да замените лешниците с орехи.

Съвет: Заменете част от пшеничното брашно с кестеново брашно за тестото и добавете парчета кестени към пълнежа!

Да ви е сладко и приятно с този тиквен пай с ядки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: