Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай с тиквички и ориз

Солен пай с тиквички и ориз

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Солен пай с тиквички и ориз
Снимка: Рая Андонова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. + допълнително
  • сол - 1 щипка
  • олио
  • тиквички - 2 бр.
  • ориз - 1/3 ч.ч.
  • зелен лук - 3 стръка
  • копър - по желание
  • захар - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и солта се смесват с вода малко по малко, докато се получи тесто. Добавя се и малко мазнина към края на месенето.

Готовото тесто се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да постои поне 2 часа.

За плънката на вкусния пай с тиквички се измива оризът и се слага да се свари с 1 ч.ч. вода.

През това време се обелват и настъргват тиквичките. Лукът се нарязва на дребно. Когато оризът е готов, се сваля от котлона.

В сгорещено олио се запържва за кратко лукът и се добавя захарта. Малко след това се прибавят останалите подправки, а след това и тиквичките.

Бъркат се 1-2 минути и се захлупват с капак. След още 1-2 минути се мах капакът и се прибавя оризът. Оставя се плънката на котлона без капак до готовност на тиквичките.

Ако накрая все още има течност в тенджерата, може да се изцеди и сухата плънка да се прехвърли в купа или дълбока чиния. Тук се добавя наситненият копър, ако се ползва. Оставя се да поизстине.

След това върху по-голямо парче хартия за печене или алуминиево фолио се поръсва брашно и там се разточва тестото.

В средата се разпределя плънката и краищата на тестото се прегъват навътре.

Чудният солен пай се слага да се пече в загрята на 160 градуса фурна първо само на долен реотан, а после и на двата.

Бележка: Същият този солен пай с тиквички и ориз може да се направи и с 2 намачкани сварени картофа вместо с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: