gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Печен зеленчуков сос със зелени домати

Печен зеленчуков сос със зелени домати

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
4813k1k2k4
Печен зеленчуков сос със зелени домати
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
30/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
11
"Използвайте готовия печен зеленчуков сос в буркани за сандвичи, брускети и различни меса"

Необходими Продукти

  • зелени домати - 2.5 кг
  • червени домати - 1.5 кг
  • чушки - 600 г (зелени, червени, шарени)
  • моркови - 1 кг
  • чесън - 2 големи глави
  • кервиз - 1 връзка
  • копър - 3 връзки
  • магданоз - 3 връзки
  • морска сол - 2 c.л. едра
  • захар - 3 с.л.
  • олио - 150 г
  • винен оцет - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В случай че разполагате със зелени домати, ви предлагам рецепта за един много лесен и вкусен сос.

В голяма и дълбока тава с капак нарязвате на едро измитите и почистени зеленчуци.

Прибавете зелените подправки, също нарязани на едро, заедно със стръковете.

Поръсете с едра сол, захар, добавете олиото и оцета.

Обелете чесъна и прибавете и него в тавата.

Объркайте зеленчуците и подправките хубаво. Сложете капака на тавата (може и алуминиево фолио) и печете за два часа в умерено силна фурна на 250 градуса.

Изключете фурната и оставете тавата вътре печения сос за още поне няколко часа. Добре ще е, ако изпечете зеленчуците от вечерта и ги оставите цяла нощ. На следващия ден пасирайте.

След първа дегустация може да доовкусите зеленчуковия сос по ваш вкус със сол или захар.

Аз не съм прибавяла подправки като черен пипер, кимион, кардамон и т.н., но, ако ги предпочитате, може да ги прибавите към вашия зеленчуков сос.

Насипете готовия сос в бурканчета и стерилизирайте за 15 мин.

Използвайте готовия печен зеленчуков сос в буркани за сандвичи, брускети, меса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: