Начин на приготвяне
Тиквата се нарязва на парченца. Поставя се във варна вода.
Варната вода се приготвя като към 5 л вода се прибавят 250-300 г гасена вар. Оставя се да се утаи и се взема само бистрата вода.
Тиквата се третира по този начин, за да останат цели парченцата тиква.
Тиквата престоява 2-3 часа и след като се извади от варната вода, се измива много хубаво през няколко води.
Захарта се залива с 500 мл вода и се сварява сироп. Прибавят се парченцата тиква и лимоновата киселина.
Рачелът се вари на силен огън. Малко преди да е готово сладкото, се отмества от котлона и се оставя да престои 12 часа. По този начин парченцата тиква се напълват със сока от сладкото от тиква.
Рачелът се доварява, като се пробва по метода на капка върху чиния, да не се разлива.
Прибавя се индришето.
Рачел от тиква се насипва в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.
Ако тиквения рачел ти харесва, опитай непременно и рецептите ни за рачел от дюли или този рачел с грозде.
Коментари