Болярски блини
Boljarske bljine (ruske palačinke)
gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Блини»Болярски блини

Болярски блини

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3732k1k2k4
Болярски блини
Снимка: Аника Войт
1 / 5
17/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20
"Болярските блини се поднасят за предпочитане с домашен мед - за да ви е сладък животът"

Необходими Продукти

  • брашно от елда - 3 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч. пшенично
  • мляко - 1 л
  • каймак - 1 ч.ч.
  • сметана - 1 ч.ч.
  • яйца - 5 бр.
  • масло - 100 г
  • мая - 30 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете половината прясно мляко и го сложете да кипне. Щом това стане, го оставете настрани, за да изстине - до приятно топла температура.

Щом това стане, се добавя в него натрошете маята и добавете брашното от елда (пресято). Разбъркайте до получаване на гъста каша и оставете на топло за около един час.

През това време отделете жълтъците от белтъците. Оставете ги на стайна температура.

В останалото мляко добавете брашното, жълтъците, сметаната и каймака. Разбъркайте с миксер и към тази смес изсипете и кваса с елда.

В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол и една 1 ч.л. захар. Щом станат на гъста и бяла пяна, започнете да я прибавяте към основната смес за блините. Вече бъркайте само с дървена или силиконова лъжица, с леки и плавни движения. Не бива да спада обемът на сместа.

Загрейте тигана за палачинки на средно силна степен. С черпак вземете от сместа и изсипете под формата на кръг.

Изпечете болярските блини от двете страни, като при обръщането им ги намазвате с масло.

Болярските блини поднесете с хубав и качествен мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: