Начин на приготвяне
В тенджера смесваме 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 65 г краве масло, 1 с.л. захар и щипка сол. Оставяме да заври.
Махаме от котлона и прибавяме 2 ч.ч. брашно. Разбъркваме хубаво и връщаме пак на котлона за 2-3 минути, като бъркаме непрекъснато, докато сместа започне да се отделя от стените на съда.
Оставяме малко да изстине и добавяме едно по едно 6 яйца. След всяко яйце разбъркваме добре пареното тесто.
В тава с хартия за печене правим формичките. Едните кръгли, другите продълговати. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути.
Преди да ги извадим от фурната, ги оставяме 5 минути вътре на леко отворена врата. След като изстинат, се пълнят с крем.
За гъбите - шоколадов крем:
В купа разбиваме сметаната (над 32% масленост) до полусгъстяване. Добавяме последователно брашното, течния шоколад и мекото масло. Разбиваме до пухкав крем.
За пънчетата - крем Пастичера:
В тенджера на слаб огън загряваме 500 мл прясно мляко, захарта и ваниловата захар.
В купичка разбиваме 2 яйца, 2 жълтъка и 50 г царевично нишесте, разтворено в 50 мл мляко.
На тънка струйка добавяме сместа към горещото мляко, като бъркаме непрекъснато. Варим, докато се сгъсти сладкарският крем.
Кремовете поставяме в пликове (пошове), изрязваме ъгъл и пълним еклерите. На гъбите отдолу се прави отвор, така че да може да се постави пънчето.
Пънчето топим в течен шоколад и поставяме в гъбата. Слагаме ги върху хартия за печене и поръсваме с пудра захар и какао.
Аз направих и червена пудра захар със сладкарска боя.
Презентацията на Еклери Гъби с два вида крем е по ваш избор.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа
Коментари