Начин на приготвяне
Вземаме един тиган, слагаме вътре ситно нарязаните лук и чесън, запържваме с малко олио и прибавяме ориза.
След като оризът е запържен, прибавяме доматената салца и концентрат от сок на нар (който придава уникален вкус на сармите, силно препоръчвам) и разбъркваме хубаво всичко да се смеси.
Към готовия запържен ориз прибавяме сол, черен пипер и сумак, разбъркваме сместа и оставяме настрани да изстине.
Лозовите листа измиваме хубаво под течаща вода и започваме да завиваме сармите.
В дъното на тенджера редим листа и отгоре слагаме сармите, посоляваме, прибавяме една супена лъжица концентрат от нар и около две-три чаши вода до покриване на сармите.
Похлупваме с чиния и слагаме на умерен котлон, готвим за около час и половина.
Постните сарми с концентрат от нар са готови.