gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Миш Маш»Пържен праз с яйца и самардала по родопски

Пържен праз с яйца и самардала по родопски

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
4792k2k9315
Пържен праз с яйца и самардала по родопски
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
23/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
"Селска манджа от родопския край, с която апетитът е гарантиран - праз с яйца и самардала"

Необходими Продукти

  • праз - 7 бр.
  • яйца - 10 бр.
  • червен пипер - 3 щипки
  • черен пипер - 3 щипки
  • самардала - 1/2 ч.л.
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на едри кръгчета. Слага се в тенджера с дебело дъно.

Залива се със зехтин, като зехтинът трябва да покрие празът до половината.

Вода не се прибавя, тъй като празът пуска вода при пърженето.

Празът се задушава под капак на силен огън за 10 мин., след което капакът се премахва.

Празът продължава да се пържи до пълното омекване на празът при постоянно бъркане без да се запържва.

Яйцата се разбъркват на пяна. Прибавя се червеният пипер, черен пипер и сол.

След като празът се запържи, се прибавят яйцата при продължително бъркане. Пържи се до пълното изпържване на яйцата.

Миш машът се сваля от котлона и се оставя да изстине. При сервиране се поръсва обилно със самардала.

Пърженият праз с яйца и самардала по родопски е много вкусно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: