Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Класическа рецепта за Ризогало (Rizogalo)

Класическа рецепта за Ризогало (Rizogalo)

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Класическа рецепта за Ризогало (Rizogalo)
Снимка: Аника Войт
2 / 4
27/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ризогало е гръцко мляко с ориз - ако обичате българския вариант, опитайте и този - хем за сравнение, хем за нещо вкусно през деня"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 200 г
  • нишесте - 1 с.л. (натурална)
  • ванилия - 2 пакетчета
  • сол - 1 щипка
  • канела за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка към рецепта за класическо Ризогало е да свари ориза. Измийте го добре няколко пъти под течаща вода.

Сложете го в тенджера и налейте половин литър вода заедно с щипка сол. Варете задължително на слаб огън, за да не загори и провали млякото с ориз.

Щом водата се абсорбира, е ред да се добави прясното мляко и захарта.

Увеличете силата на котлона и изчакайте да заври отново. След това отново намалете. Разбърквайте от време на време.

В отделна купа разбийте жълтъците на яйцата заедно с нишестето и две пакетчета ванилия.

Тази смес добавете на тънка стрия към гръцкото мляко с ориз.

Задръжте на котлона около 3 допълнителни минути.

Разпределете в десертни купи/чаши и поръсете с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: