Сос Авголемоно

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Сос Авголемоно
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
29/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
16 мин.
Общо
31 мин.
Порции
4
"Сос Авголемоно обикновено се сервира с риба и ѝ придава невероятен вкус"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • лимони - 2 бр. сока, прясно изцеден
  • сол - 2 щипки
  • бял пипер - 2 щипки (или черен)
  • бульон - 300 мл
  • брашно - 1 с.л. с връх(по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата с лимоновия сок и солта (ползвайте два малки лимона или един голям) Трябва да добият плътна консистенция и да започнат да емулгират.

Поставете съда на слаб огън или на водна баня и налейте по-голяма част от бульона (може и вода, предварително затоплена леко, но не гореща)

Бъркайте с телена бъркалка, докато започне да се сгъстява.

За да спестите време, може да направите следното:

В останалият бульон разбийте добре лъжица брашно и налейте при соса. Варете още 5 минути на 4-5 та степен на котлона. Така за по-кратко време той ще добие плътност, но ще запази оригиналният си автентичен вкус.

Подправете сос Авголемоно с бял пипер и копър по желание. Аз поръсвам със сушен копър, вместо с пресен, тъй като повече ми допада като аромат.

Поднесете пухкавият, нежен сос към риба, месо или зеленчуци, неговото приложение е широко и си върви с почти всичко.

У дома най-често приготвяме соса с яйца към рецепти с риба, заради силно изразеният му лимонов вкус и киселинност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: