gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Пълнен шаран с орехи

Пълнен шаран с орехи

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
5173k2k1k6
Пълнен шаран с орехи
Снимка: Мария Божилова
1 / 8
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Хайде на вкусното шаранче"

Необходими Продукти

  • шаран - 3 кг с люспи
  • орехи - 100 г
  • стафиди - 50 г
  • ориз - 1 1/2 ч.ч.
  • амарето - 50 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • естрагон - 3 щипки
  • дивесил - 3 щипки
  • джоджен - 3 стръка пресен
  • лозови листа - 20 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - Pomace
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства много добре.

Измива се, посолява се отвътре и се оставя на хладно за 30 мин.

Орехите са начупват на средно и се заливат с Амарето за 30 мин.

Стафидите се заливат с бялото вино за 30 Мин.

Оризът се измива до бистра вода и се слага в тиган с незалепващо покритие.

Залива се със зехтин и се запържва за 10 мин, след което се прибавят орехите, стафидите, естрагона и девесила.

Разбърква се много добре за 5 мин.

Прибавя се нарязаният на ситно джоджен, черен пипер и сол.

Разбърква се и се отстранява от огъня.

Шаранът се слага в тава, която е покрита с лозови листа.

Пълни се с плънката, като се зашива с игла и конец.

Правят се три разреза отгоре.

Отгоре върху пълнения шаран се нареждат лозови листа.

Залива се с малко вода.

Пече се 30 мин на 180 градуса, след което се отстраняват лозовите листа.

В разрезите се нареждат нарязани на полумесеци лимонови резенчета.

Пълненият шаран с орехи се пече 30 мин на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: