Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по гръцки Авголемоно

Кюфтенца по гръцки Авголемоно

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Кюфтенца по гръцки Авголемоно
Снимка: marcheva14
1 / 3
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Гръцки кюфтенца Авголемоно - рецептата, която ще ви се услади от първата вкусена виличка"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 500 г
  • яйца - 1 бр. L
  • лук - 1 глава стар
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • магданоз - 1 с.л. наситнен
  • чубрица - 1 щипка суха
  • ориз басмати - 2 с.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л. за овалване на кюфтетата
  • зехтин - Екстра Върджин струйка
  • БУЛЬОН
  • моркови - 2 бр.
  • селъри - 1 стрък
  • сол - 1/2 ч . л
  • лук - разрязана на 2 части малка глава
  • зехтин - струйка Екстра Върджин
  • СОС
  • брашно - 3 с.л.
  • масло - 80 г
  • жълтъци - 4 бр. яйчени
  • кисело мляко - 300 г
  • лимонов сок - сок от 1/2
  • бял пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • индийско орехче - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измива се добре ориза под студена вода.

В купа се смесва каймата, яйцето, наситнен лук, ригана/чубрицата (заменям със сух риган, смятам, че е по сполучливо, но е въпрос на избор), наситнен магданоз, подправя се със сол и черен пипер струйка зехтин и се омесва добре.

Добавя се оризът и отново се омесва добре. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 15-20 мин.

На котлон се поставя дълбока тенджера и се сипва около 1.5 л. вода. Прибавят се зеленчуците и се оставя да кипне. Докато се изчаква, се изважда каймата и се оформят кюфтенца с малка сладоледена лъжица, за да са равни по размер, около 3.5 см е лъжицата.

Овалват се в брашно, изтупват се и след като водата е завряла, се пускат внимателно. Оставят се на умерен котлон за около 30 мин. Времето се измерва, след като водата заври. Изваждат се с решетъчна лъжица в подходяща чиния, завиват се с фолио и се оставят настрана.

В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и се добавя брашното. Разбърква се добре за да поеме маслото и да промени цвета си до сладко бежово при непрекъснато разбъркване с дървена шпатула. Усеща се, че е готово и по приятната миризма, която се разнася от брашното.

Прибавя се смлян бял пипер и щипка смяно индийско орехче. С голям черпак се налива от бульона и се разбърква енергично, за да не се образуват бучки. Следва нов черпак и разбъркване. Трябва да се получи рядка хомогенна смес.

В купа се разбиват яйцата и киселото мляко до гладка смес. Прибавя се към соса при постоянно разбъркване. Добавят се и кюфтенцата и се оставят на слаб котлон при периодично разбъркване да покъкрят за около 10 минути. Малко преди да се свали от котлона, се добавя настърганата лимонова кора и сок, разбърква се и кюфтенцата Авголемоно се сваля от котлона.

Поръсва се с наситнен магданоз смлян бял пипер и се сервира веднага, като може да се прибави и парче сварен морков към кюфтенца по гръцки Авголемоно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: