Начин на приготвяне
Смесваме маята с 1/2 ч.ч. от топлата вода, 1 с.л. брашно и захарта. Оставяме за 10 минути настрани.
Пресяваме брашното в тава и оформяме кладенче в средата. В него сипваме солта, топлата вода, сместа с маята и оцета. Започваме да разбъркваме от средата към края.
Разбъркваме до смесване и оставяме сместа настрани за 15 минути. След това започваме да месим и омесваме меко и гладко тесто. Оставяме тестото настрани.
След 10 минути разтегляме тестото с ръце и прегъваме на 4 като плик. Оставяме го и след 10 минути повтаряме разтегляне и прегъване.
Така процедираме на всеки 10 минути в продължение на 1 час.
След това поставяме тестото в набрашнен дълбок съд и увиваме плътно с фолио.
Прибираме в хладилника за 24 часа.
На другия ден изваждаме тесто и го оставяме за 1 час да се отпусне на стйна температура.
Оформяме 2 по-големи или няколко по-малки хляба, подреждаме ги в тавичка и ги набрашняваме много леко. Оставяме ги за 30 минути да втасат още малко, но не прекалено.
Правим разрези с остър нож върху хлябовете.
Загряваме фурната на 220 градуса.
Печем 10 минути и намаляваме температурата на 200 градуса. Печем още около 15 минути, като проверяваме готовността с клечка.
Занаятчийският домашен хляб е чуден!