Вкусни фунийки с крем

ЕвгенияЕвгения
Новак
1659564
Вкусни фунийки с крем1 / 7
07/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
50
"Любимите ни фунийки от детството - не се приготвят хич трудно и остава една от любимите ни рецепти"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • олио - 1 ч.ч. или 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче или 1 ч.л. сода за хляб
  • сол - 1 щипка, поръсена по брашното
  • захар - 1 ч.ч. /200 г/ или на вкус
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - около 1 кг.
  • Крем
  • прясно мляко - около 1 л
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте - 1 п. по - избор на вкус
  • ванилия - 1
  • орехи - смлени за запечатване на крема
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си формички за фунийки и ги намазнете.

От горните продукти се приготвя меко тесто. За по лесно се дели на две топки и се оставя да отпочине около 10 мин. Разточваме едната топка на тънка кора и режем ленти около 1 см широки.

Увиваме по формичките - започваме от долу, като прищипваме тестото, за да не се отвори при печене и на горе навиваме лентата като спирала, като леко застъпваме долния пласт отдолу и да върви към горния разширен край до събирането та двете страни на фунийката.

Не се навиват до горе. След изпичане като притиснем леко двете страни на формите навътре, фунийката лесно се отделя от изпеченото тесто. Изпичат се в затоплена умерена фурна до лек розов златист цвят.

Кремът се сварява според указанията на опаковката нишесте. Леко охладен, с него се пълнят студените фунийки и отворът се потапя в смлените орехи. Поставят се в съд с борд изправени. Така наредени престояват до пълното изстиване на крема.

Може да се направи и по-гъст сладкарски крем, сметана и др. Стават меки и хрупкави, достойна наслада за следобедно кафе с приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
527
45
34
21
10
Дай твоята оценка: