Коледни дънерчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Коледни дънерчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
11/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Ще си хапнете ли коледно дънерче - правено е с много любов и вдъхновение"

Необходими Продукти

  • Блат за руло
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 120 г
  • мед - 15 г
  • брашно - 120 г
  • сол - 1 щипка
  • Мус за пълнеж
  • сметана - 300 г 35% масленост
  • хихонски турон - 150 г (може да се замени от дулсе де лече, кондензирано мляко, бадемов или лешников тахан и др.)
  • желатин - 2 - 3 г (1 лист)
  • За декорация
  • шоколад - 250 г за разтапяне, 50% какао
  • вода - 100 мл
  • пудра захар - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на мус за пълнеж на рулцата, така той ще има време да стегне в хладилника.

Хидратирайте желатина в студена вода.

Загрейте 100 мл от сметаната и в нея натрошете турона. Тази испанска халва е много подходяща за приготвяне на различни коледни вкусотии, но ако не разполагате с нея, я заменете с някоя от другите посочени съставки, като малко намалите грамажа, ако използвате дулсе де лече или кондензирано мляко, тъй като са малко по-сладки от турона.

Стоплената хомогенна смес дръпнете от огъня и оставете за 2 минути, леко да спадне температурата.

Сложете хидратирания лист желатин, добре отцеден от водата и разбъркайте.

Оставете да изстине за 20-30 минути.

Разбийте останалите 200 мл сметана на пухкав крем. По-лесно сметаната се разбива, ако е била в хладилник.

Сипете сместа с турона при нея и разбъркайте с плавни движения до хомогенност.

Приберете муса в хладилник да стяга.

За блата разбийте яйцата със захарта и щипка сол - 4 минути на водна баня при слаба температура и после още 4 минути без температура като добавите и меда.

Пресейте брашното и бъркайте с кръгообразни движения до интегрирането му.

Сипете и заравнете пухкавата смес в тава с размери 30х40, покрита с пласт хартия за печене.

Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути.

Внимателно повдигнете готовия блат от тавата и го прехвърлете върху плот. Както си е с хартията, нарежете с кухненска ножица първо напречно през средата, а после всяка от половинките на още три парчета, общо 6. По желание може да нарежете блата и на по-малки части за още по-миниатюрни дънерчета.

Действайте бързо, за да не изстива, и още горещи, навийте на рулца всяка от изрязаните части. Оставете така да изстинат.

Отвивайте всяко малко сладко руло, слагайте от муса и навивайте отново. Готовите подреждайте върху решетка на разстояние едно от друго.

Самата решетка с рулцата сложете върху тава или силиконова повърхност, за да може лесно да оберете впоследствие оттеклият се шоколад от ганаша.

Загрейте на скаб огън (45 градуса) водата и шоколада. Когато получите плътен и гладък крем, поливайте с него рулцата и си помагайте с шпатула, за равномерното им покриване от всички страни. Оттеклия се шоколад на дъното на тавата обирайте с шпатулата, за да сложите и него.

Изчакайте да стегне за няколко минути.

С вилица направете ивици по дължина и така създайте шарка на автентичен дънер.

Приберете в хладилника, за да се втвърди шоколадът, а преди да поднесете тези очарователни коледни дънерчета ги поръсете с пудра захар, за да изглеждат заснежени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: