Вегетарианско Чили

Вегетарианско Чили
Снимка: Мари Василева
1 / 2
14/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции3

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват и нарязват, като не се отстранява кората. Изсипват се в тава със зехтин, черен и червен пипер, сол, като се омесват ръчно. Пекат се между 30 и 40 минути на 200°С (при нужда използвайте метално готварско фолио).

В зехтин се запържват нарязани на едро лука, чесъна и чушките, добавя се сол, червен пипер, канела, кимион и кориандър (ако използвате пресен, в началото на пърженето на зеленчуците вложете първо дръжките, а свежите листа използвайте по-късно).

Лютите чушки се режат и смесват с останалите зеленчуци. Разбъркват се и към тях се изсипва прецеденият червен боб и двете консерви с домати (доматените консерви се пълнат с вода, която се изсипва в ястието, като вече е обрала доматения сок по стените).

Редуцира се на тих огън около 25 минути, като периодично се разбърква.

Когато остане ⅓ от течността, се прибавят печените картофи, подправя се на вкус и при необходимост.

В подходящ съд се разпределя начоса в кръг, прибавя се от чилито, поръсва се с настърган кашкавал и се запича до златист цвят.

Вегетарианско чили може да се сервира с ориз по ваш вкус вместо начос.

Оригиналната рецепта изисква и с.л. сметана/йогурт (кисело мляко) и пюрирано авокадо.

При поднасяне може да освежите с прясно нарязани домати на ситни кубчета или колелца люта чушка. А защо не и двете...

Приятно готвене и Добър апетит! :)

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: