Маймунски хляб със сладко и карамелен топинг
Majmunski hleb sa slatkom i topingom od karamela
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Маймунски хляб със сладко и карамелен топинг

Маймунски хляб със сладко и карамелен топинг

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k9k1
Маймунски хляб със сладко и карамелен топинг
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции8
"Интерпретация на маймунски хляб със сладко и топинг карамел - бихме казали, че е супер идея"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г +1 с.л. с връх
  • мая - 15 - 17 г жива
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 1 брой
  • олио - 30 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • захар - 100 г + 1 ч.л.
  • какао - около 1 с.л. за овалване
  • канела - по желание, за овалване
  • сладко от ягоди - 2 - 3 с.л. или ягодов топинг
  • топинг - 2 с.л. карамел
  • Още
  • масло - 40 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лъжица брашно, лъжичка захар и маята се разтварят в предварително леко затопленото до 37 градуса прясно мляко. Оставете да шупне за 10-тина минути.

Пресейте брашното в подходяща купа и го смесете със захарта. Направете в средата на брашното кладенче, в което сипете олиото, яйцето, шупналата мая и киселото мляко.

Измесете тестото за няколко минути в кухненски робот.

Ако пък нямате такъв уред, трябва да месите поне 7-8 минути, като няколко пъти си набрашнявате плота и намазнявате ръцете. Ако месите на ръка, трябва да разтворите захарта и да я разбиете с олиото, млякото и яйцето.

Разтопете маслото на бавен огън и си намазнявайте с него ръцете. Късайте парченца от готовото тесто и ги оформяйте на топчета. Част от тях овалвайте в канела и какао.

Друга част потапяйте в разтопеното масло и всички топчета подреждайте във форма за кекс с дупа в средата. Между белите топченца тесто слагайте сладко по избор или от двата вида топинг.

Хубаво е да е с различни цветове, за да получите желания ефект. Покрийте формата със стреч фолио и оставете сладкия хляб да втаса докато удвои обема си - около час.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Преди да го обърнете върху поднос, оставете във формата за няколко минути - за да се отпусне.

Маймунският хляб със сладко и карамелен топинг е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: