gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Печена Патица»Печена патица с портокалово-медена глазура

Печена патица с портокалово-медена глазура

ТодороваТодорова
Новак
12566631
Печена патица с портокалово-медена глазура
Снимка: Тодорова
1 / 5
15/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Смятаме да изумим всички гости с печена патица, покрита с портокалово-медена глазура - вие какво мислите по въпроса"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патицата се измива, осолява и се оставя осолена да почине за 10 минути.

През това време почистваме морковите и ги режем на доста едри парчета, дълги поне 2 см.

Взимаме съд с капак за печене във фурна, ако нямаме с капак, се ползва фолио за печене и тава.

В съда сипваме 1 ч.ч. осолена вода, поставяме патицата и подреждаме морковите.

Поставя се в загрята фурна на 200°C и се пече 1 час под капак. Наблюдава се да не ври силно, но ако това стане, се намалява до 170°C.

Приготвя се глазурата: сок от портокал (прецеден) с мед и горчица, бърка се до хомогеност. Обелват се картофите.

След един час печене се маха капакът и се подреждат обелените картофи около печената патица. С четка се маже патицата с приготвената глазура за месо.

Пече се още час и 15 мин без капак, като през това време трябва да я вадите от фурната и да я мажете с портокало-медената глазура поне 6-7 пъти.

Ако има патешки дреболии, може да направите пълнена патица с ориз. Ако няма, може да сложите кората от портокала в кухината за повече аромат. Това е по желание.

За рецептата за печена патица с портокалово-медена глазура, но и за други рецепти с патица винаги предпочитам да закупя френска или унгарска патица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: