gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Страхотни зелени домати за зимата

Страхотни зелени домати за зимата

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k8k1
Страхотни зелени домати за зимата
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
22/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
"Ако обичате да слагате зимнина, която да сервирате като мезе или гарнитура, смело опитайте и тази рецепта за зелени домати"

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг зелени
  • оцет - около 250 мл
  • захар - 4 с.л. с връх
  • сол - 4 с.л.
  • чесън - 6 големи скилидки
  • копър - 2 стръка
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • зехтин - или олио за доливане в бурканите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да сложите тези зелени домати в буркани, трябва да минете през няколко важни стъпки.

Измийте добре и накълцайте доматите на половинки или на четвъртини според големината им. Сложете ги в подходящ съд - голяма купа или тенджера, сипете захарта и солта. Объркайте и ги оставете да я поемат за два до три часа.

След това прецедете отделилата се течност и добавете същото количество оцет. Смесете го с течността от доматите, сложете на котлона, за да заври.

Когато това стане, прибавете и зелените домати. Дръжте ги не повече от 10 минути според това колко твърди искате да бъдат.

Извадете ги, може да изхвърлите течността, тя вече няма да ви трябва. Оставете доматите да изстинат, а вие си пригответе съдовете през това време.

Хубаво е първо да стерилизирате бурканите. Лесно може да го направите, ако ги поставите за 15 минути във фурна на 100 градуса. Ако обаче капачките са с гума, просто ги изварете по познатия начин за десет минути. Подсушете добре.

Чесъна накълцайте на ситно заедно с копъра и магданоза. Сипете ги при доматите. Напълнете бурканите със зимнината - може да са топли, но не горещи. Сипете догоре олио или зехтин. Затворете.

Съхранявайте вашите страхотни зелени домати за зимата на хладно и тъмно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: