Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Соленки с мас и амонячна сода

Соленки с мас и амонячна сода

Reneta PetrovaReneta Petrova
Чирак
2614693
Соленки с мас и амонячна сода4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Супер вкусни соленки, които ви дават възможност да експериментирате и да добавите пълнеж по желание"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • амонячна сода - 2 пакетчета
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • брашно - около 600 г
  • жълтък - + червен пипер за намазване
  • кашкавал - за поръсване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Важно е млякото и маста да са на стайна температура.

Първо си угасяме содата в малко кисело мляко.

После смесваме всички съставки в купа, брашното се слага последно и бъркаме до не много меко тесто. Оставя се да почине 10-15 минути.

Разделяме на две топки и всяка разточваме с дебелина 5 мм и разрязваме на тънки ивици с къдрав нож.

Маже се с жълтъка смесен с червен пипер и по желание разреден с малко водичка.

Настъргва се на най-силно ренде кашкавал или се поръсва със семена.

Аз правя 2 дози соленки - 1 с кашкавал и 1 само със семена.

Пекат се соленки с мас и амонячна сода върху хартия в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: