gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка за Бъдни вечер

Содена питка за Бъдни вечер

Содена питка за Бъдни вечер
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 8
19/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции3

Необходими Продукти

  • бяло - 400 г брашно
  • газирана вода - 250 мл
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • захар - 2 равни ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • тесто за декорация
  • вода - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Това е чудесна малка содена питка, подходяща за трапезата на Бъдни вечер. В купа смесете брашното, сол и захарта. Оформете в средата на брашното кладенче и добавете газираната вода и олиото. В чашка сипете оцета, прибавете содата за хляб и разбъркайте, докато шупне.

Сипете я в брашното, заедно с бакпулвера и разбъркайте на топка тесто, което малко лепне. С намазнени ръце оформете малка питка с диаметър 24 см и поставете върху хартия за печене в тавичка.

Пригответе тестото за декорация, като замесите дадените продукти на тесто, меко като пластилин. Разточете го и изрежете формичките за декорация.

Поставете върху питката за Бъдни вечер и я надупчете с вилица.

Печете в загрята фурна 170 -180 градуса до готовност, при мен за 35-40 минути. Извадете от тавата, намажете я с растително масло и покрийте с кърпа да омекне. Добър апетит!

Содена питка за Бъдни вечер за вълшебни празници!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: