Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Сиропиран тиквеник с орехи

Сиропиран тиквеник с орехи

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Сиропиран тиквеник с орехи
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
20/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Традиционните рецепти са винаги актуални, но какво ще кажете и за малко експерименти - сиропираният тиквеник е наистина добро кулинарно попадение, не го изпускайте"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • краве масло - 150 г
  • тиква - 1.5 кг настъргана
  • орехи - 2 ч.ч. счукани
  • канела - 2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • стафиди - 100 г
  • за сиропа
  • вода - 400 мл
  • захар - 400 г
  • сол - 1 щипка
  • лимони - 1/4 бр.
  • канела - 1 пръчка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сироп. Смесват се водата със захарта и се оставят да врат 3-4 минути. Добавят се солта, изцеденият лимон и остатъка от него, и пръчката канела. Оставя се да изстине.

Тиквата се задушава до омекване.

Орехите се смесват с канелата и захарта.

Кравето масло се разтопява.

Взема се един лист от корите и се намазва с масло, върху него се поставя втори лист, който също се намазва, следва трети лист. Откъм късата страна на листите се поставя 1/6 от тиквата. Върху нея се разпределят 3 с.л. от ореховата смес. Завива се на стегнато руло и се поставя в тава.

По същия начин се процедира и с останалите кори. Получават се 6 броя рула, които се нарязват с останалата мазнина. Нарязват се на парчета с размер 5-6 сантиметра.

Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Още топъл, тиквеникът с орехи се залива със студения сироп.

Оставя се 2-3 часа хубаво да поеме сиропа и да ви е сладко!

Сиропиран тиквеник - любим коледен сладкиш!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: