Домашна обредна питка
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Домашна обредна питка

Домашна обредна питка

Домашна обредна питка
Снимка: Петя Страхилова
1 / 7
21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции12
"Всички ще ви завидят на кулинарните умения още щом видят тази красива домашна питка на трапезата"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесва се маята със прясното мляко, добавя се щипка сол, захар и се поръсва със брашно.

Пресяваме около 1 килограм брашно.

Когато маята шупне, разбиваме киселото мляко и содата.

Прибавяме солта към брашното, киселото и прясното мляко.

Замесваме не много твърдо тесто.

Оставя се да престои няколко часа в хладилник (най-добре една нощ).

Вадим от хладилника, размесваме и оформяме погачата, като между пластовете слагаме 125 г масло и разточваме с точилка.

Оставя се да втаса отново.

Когато е готово, разбиваме яйцето с чаена лъжичка олио.

Намазваме питката, поръсваме със сусам, мак и каквото желаете - по ваш вкус.

Печем обредната питка на 180 градуса до готовност.

Тестото става на мехури и е подходящо за питки, пици, мекици и много други.

Добър апетит с тази домашна обредна питка!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: