Печена коледна пуйка

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k4k6
Печена коледна пуйка
Снимка: Зорица
1 / 6
26/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции8
"Сочната печена пуйка ще допринесе за коледния дух и във вашия дом тази година"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива и почиства от перушинки, ако има останали такива.

Ако имате достатъчно време, може да я потопите в маринатата за пуйка и да я оставите в хладилник или на хладно да се маринова за 24 часа.

Добре е пуйката да се остави на стайна температура поне два часа преди печенето.

Внимателно се отлепва кожата на пуйката като се започва от гърдите към бедрата, след това пуйката се обръща и кожата се отлепя и от към гърба.

Маслото трябва да е меко, оставено на стайна температура.

Мекото масло се смесва с червения пипер, мащерката, солта и черния пипер. Разбърква се хубаво, докато сместа стане хомогенна.

Пуйката се намазва отвътре и отвън с ароматното масло като се слага най-много под кожата. Лукът и морковите се нарязват на едро и се слагат на дъното на съда за печене.

Върху зеленчуците се слага пуйката по гръб, в кухината и се слагат стръковете розмарин, листата салвия, целите главички чесън и нарязаните на половинки мандарини или един разполовен лимон.

Краката на пуйката се връзват здраво с канап.

Отстрани на пуйката се налива бирата и тавата се покрива с два листа алуминиево фолио.

Слага се в долната част на предварително загрята на 150 градуса фурна и се пече до готовност.

Времето за печене зависи от килограмите на пуйката - правилото е по 35 минути на килограм месо. Моята пуйка е 4.5 кг, и стана готова за около 3 часа.

По време на печенето периодично изваждаме тавата и с помощта на лъжица пуйката се полива с отделилия се сос.

В края на печенето отстранете фолиото и върнете пуйката във фурната за 10-15 минути, докато месото хване апетитен загар.

След като извадите сочната печена пуйка от фурната, покрийте я отново с фолиото, отгоре сложете две памучни кърпи и оставете поне час-два месото да почине преди сервиране.

Поднесете пуйката със соса, отделил се при печенето и гарнитура по избор.

Добър апетит с тази печена коледна пуйка!

Идея: Може да приготвите сос като прехвърлите зеленчуците и соса от тавата в дълбок тиган, добавите 200 мл. червено вино и малко пилешки бульон. След като течността се редуцира, прецедете и сосът е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: