Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Тиган»Ориз с тиквички и домати на тиган

Ориз с тиквички и домати на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ориз с тиквички и домати на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
25/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Ориз с тиквички и домати на фурна - рецепта, която винаги приготвяме с удоволствие"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • чушки - 1 бр. зелена
  • тиквички - 1 бр.
  • домати - 2 бр. добре узрели
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - на вкус
  • зехтин - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка от приготвянето на ориза със зеленчуци е обработването на зеленчуците - измийте, почистете и ги нарежете. Чушката и тиквичката на едно, а чесъна и доматите - на ситно.

Хубаво е да обелите доматите. Може да го направите по-бързо, ако ги пуснете за секунди в гореща вода.

В дълбок и широк тиган сипете зехтин и запържете чушките и тиквичките. След кратко време прибавете чесъна, объркайте добре, за да поемат от аромата му.

Аз не използвам подправки, но вие може да овкусите с нещо зелено или микс подправки.

Прибавете доматите. Продължете с готвенето до извиране на течността.

Добавете зеленчукова бульон или вода колкото е необходимо за ориза. Препоръчително е да е 3:1, но се съобразете с вида ориз.

Щом заври, сипете ориза. Овкусете със сол и разбъркайте, заравнете слоя ориз с шпатула или дървена лъжица.

Техниката за приготвяне на ориза с тиквички и домати на фурна е подобна на тази при приготвянето на паеля.

Оставете ястието да ври, разбъркайте 5 мин. Намалете котлона и гответе до извиране на течността.

Готовия ориз на тиган покрийте с фолио за около 10 мин., за да си обере топлото. След това сервирайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Лиляна
Лиляна
И малко пресен магданоз, и консумирахме ястието с чеснов сос - кисело мляко със ситно смлян чесън.
17.06.2023 18:14
1
1
Покажи всички подкоментари
Лиляна
Лиляна
Вкусно...!
17.06.2023 18:08
1