Коледна пуйка

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Помощник Готвач
205
2k
536
625
2
28/12/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене160 мин.
Общо190 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо818
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме маслото с част от пресните подправки. Розмаринът може да нарежете на ситно.

Натъркваме пуйката със сол и черен пипер от вътре и от всички страни. С помощта на лъжица правим джобчета между месото и кожата.

Това става, като внимателно подпъхваме самата лъжица. В тези отвори слагаме от овкусеното масло и хубаво го разнасяме.

Слагаме от останалото масло вътре и отгоре на пуйката. Това може да направите от вечерта преди печенето, но ако не успеете, и един час преди печенето също ще бъде достатъчен.

Важно е да оставите пуйката да си почине на стайна температура и да не я слагаме студена във фурната.

Във вътрешността на птицата поставяме останалите клонки подправки и нарязаните плодове. Поставяме пуйката в дълбока тава.

Отстрани слагаме нарязаните на едро морков и лук. Доливаме малко водичка и завиваме с фолио.

За всеки килограм месо печем по 40 мин. След като времето изтече (около 2 часа и 30 мин.), махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка.

След като извадим печената пуйка я оставяме да си почине поне час преди сервирането.

От соковете и изпечените зеленчуци приготвяме сос, като прецеждаме и оставяме да се редуцира на котлона за десетина минути. Поднасяме пуйката с гарнитура по избор.

Коледната пуйка е готова.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар