gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Печена Пуйка»Коледна пуйка с ароматно масло

Коледна пуйка с ароматно масло

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2242k5826803
Коледна пуйка с ароматно масло
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 6
08/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене160 мин.
Общо190 мин.
Порции8

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме маслото с част от пресните подправки. Розмаринът може да нарежете на ситно.

Натъркваме пуйката със сол и черен пипер от вътре и от всички страни. С помощта на лъжица правим джобчета между месото и кожата.

Това става, като внимателно подпъхваме самата лъжица. В тези отвори слагаме от овкусеното масло и хубаво го разнасяме.

Слагаме от останалото масло вътре и отгоре на пуйката. Това може да направите от вечерта преди печенето, но ако не успеете, и един час преди печенето също ще бъде достатъчен.

Важно е да оставите пуйката да си почине на стайна температура и да не я слагаме студена във фурната.

Във вътрешността на птицата поставяме останалите клонки подправки и нарязаните плодове. Поставяме пуйката в дълбока тава.

Отстрани слагаме нарязаните на едро морков и лук. Доливаме малко водичка и завиваме с фолио.

За всеки килограм месо печем по 40 мин. След като времето изтече (около 2 часа и 30 мин), махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка.

След като извадим печената пуйка я оставяме да си почине поне час преди сервирането.

От соковете и изпечените зеленчуци приготвяме сос, като прецеждаме и оставяме да се редуцира на котлона за десетина минути. Поднасяме пуйката с гарнитура по избор.

Коледната пуйка с ароматно масло е готова.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: