Патешко Магре без кожа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешко Магре без кожа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 12
31/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Ето че може да приготвите уникално патешко магре без кожа, в случай че не обичате мазнините по месцето"

Необходими Продукти

  • патешко магре - 1 бр. 400 г
  • розмарин - 1 клонка, пресен
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол малдон - люспи, 1 ч.л. или на вкус
  • Сос
  • червен лук - 1/2 глава
  • сладко от боровинки - 3 с.л. с връх
  • краве масло - 3 с.л. меко
  • зехтин - 2 с.л.
  • сок от портокал - 50 мл прясно изцеден
  • червено вино - 50 мл
  • вода - 50 - 70 мл
  • нишесте - 1 с.л. равна
  • сол - на вкус
  • розмарин - 1/2 клонка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези от вас, които не обичат мазна храна и тлъстинката в кожата на патешкото магре ги смущава, има вариант да си го сготвят и без нея.

За целта тя се отстранява лесно с леко издърпване нагоре и там, където има резистенция от ципата, се срязва с нож, докато напълно се отстрани.

Кожата все пак може да се запази за приготвяне на богат бульон или мазнината и да се претопи за направа на вкусни картофки.

Останалото чисто от кожа магре се нарязва на 4 големи парчета, натрива се със черен пипер и съвсем малко сол (в никакъв случай не прекалявайте със солта при патешкото, защото ще извлече соковете му). Накъсват се при месото и листенца от свежата клонка розмарин. Така се оставя да престои 2 часа, завито във стреч фолио.

Приготвя се вкусен сос към това великолепно месо, като по правило той трябва да е със сладки нотки, а ако се съчетават сладко, кисело и солено, то това е истинското перфектно допълнение за патешко магре.

Накълцва се на ситно лукът и се слага с маслото и зехтина на слаб/умерен огън бавничко да омекне и се карамелизира.

Добавя се сладкото от боровинки и виното и се бърка 2-3 минути. Накъсват се листенца от втората клонка розмарин.

Нишестето се разбива във водата и портокаловия сок + лъжица лимонов сок. Сипва се при всичко останало с малко сол и се бърка на слаб огън до сгъстяване. Ако е нужно, се долива още малко прясно изцеден цитрусов сок или вода.

Сосът се опитва и се доовкусява с преобладаващи по ваш вкус сладки, кисели или солени нотки.

Котлонът се намаля до минимум.

В друг тиган с незалепващо покритие се загряват две лъжици зехтин на силен огън. Парчетата патешко месо се запичат до златисто от всички страни, за да се запечатат и хванат коричка.

За любителите на по-крехко и алангле (или rare) това е достатъчно, но ако искате друга степен на готовност (medium rare, или medium), то намалете огъня до умерен и печете още 1-2 минути от всяка страна. Препече ли се прекалено дивечовото месо, ще стане сухо и ще загуби вкуса си, затова винаги трябва да е поне розово отвътре. В краен случай направете компромис с medium well, но не повече препечено.

Крайните по-тънки парченца се слагат малко по-късно в тигана, защото се изпичат по-бързо, имайте го в предвид.

За да сервирате, сложете от соса на дъното на чиния и отгоре подредете апетитното патешко магре без кожа. Поръсете с едра люспеста сол Малдон.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: