gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Цяло пиле на фурна с ароматните картофи

Цяло пиле на фурна с ароматните картофи

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k17k3k15k20
Цяло пиле на фурна с ароматните картофи
Снимка: Мария Симова
1 / 2
01/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. цяло средно по големина
  • кисело мляко - 350 г
  • кориандър
  • сол
  • черен пипер
  • къри
  • хмели сунели - на вкус
  • за картофите
  • картофи - 800 г
  • олио - 30 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • сухи билки - по 1 щипка (розмарин, чубрица, босилек, риган)
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето и подсушете с кухненски кърпи. Отделно в по голям съд с капак смесете киселото мляко и всички подправки на вкус.

Поставете пилето и втривайте трупа с тази смес, затворете капака на съда и го приберете в хладилник за 12-20 часа, да се маринова.

Нагрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на тава с фолио, поставете пилето върху него и поставете тавата във фурната.

Печете до златисто кафяв цвят и омекване на пилето за около 50-60 минути. За да се определи готовността на печеното пиле, достатъчно е да го пробиете с нож. Ако изтича бистър сок, месото е готово.

За ароматните запечени картофи:

Изберете продълговати картофи, обелете и нарежете на тънки ивици. Аз използвах къдрав нож, за по-красиво. Измийте нарязаните картофи и ги подсушете, посолете и поръсете с черен пипер и комбинацията от сухите подправки.

Налейте олиото и разбъркайте много добре. Поставете ги в тава, поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути до приятен златисто кафяв загар.

Гарнирайте цялото пиле на фурна с ароматните картофи запечени на фурна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: