Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Ако се ползва суха мая, тя също се разбърква при брашното. Присъствието на маята в тестото няма да се усеща, защото е малко количество, за да станат по-меки баничките, а не за да бухва тестото. Вие сами решете дали да я прибавите или не.
Направете кладенче в средата и в него сипете млякото, водата, олио, оцет и леко разбити 1 яйце + белтъка на второ.
Омесете гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Когато е готово го покрийте с кърпа или найлонче, за да почине 30 минути. Разделете на 10 малки топки и всяка разточете на много тънка кора, набрашнявайки непрекъснато плота и тестото, за да не ви залепва.
Всяка разточена кора мажете обилно със разтопено и смесено с олио масло. Сгъвайте на две, пак намазвайте с мазнината и разпределяйте от плънка с натрошено сирене и яйце.
Завивайте и издърпвайте крайчетата, за да издължите фитила, след това подвивайте като подкова.
Оформените банички подредете в две тави покрити с хартия за печене или намазнени. Оставете ги да починат 15 минути и намажете с разбит с малко вода жълтък.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар и хапвайте топли на закуска.
Добър апетит!
Домашно точените дълги банички-подкови са готови.