Безглутенов хляб от лимец

13/01/2021
"Вкусен безглутенов хляб от лимец - чудесен за всички онези, които имат непоносимост към глутен"
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо605
  • Преглеждания за месеца605
  • Преглеждания за седмицата154
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - 435 г пълнозърнесто, от лимец
  • вода - 300 мл
  • олио - 20 мл
  • захар - 5 г
  • сол - 10 г
  • мая - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започна с описанието на рецептата, бих искала да уточня нещо важно, относно съдържанието на глутен в лимецовото брашно.

Често то е определяно като безглутеново, но трябва да се знае, че съдържа малки количества от протеина. Въпреки това обаче този глутен в лимеца е от друг характер, не е токсичен и няма общо с нормалния глутен.

При всички положения, страдащите от целиакия трябва да се консултират с лекар специалист или диетолог, преди да консумират хляб от лимец.

След като уточнихме това, ето и начинът как да си направим разкошен хляб изцяло от лимец, без примеси на други брашна.

Той е изключително здравословен и вкусен и ви препоръчвам по- честичко да го включвате във вашето меню, стига режимът ви на хранене да го позволява.

Разтворете си маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте добре.

Сипете в купа лимецовото брашно и в средата направете кладенче, в което сипете течността, без да чакате да шупва маята, защото ще оставим лимецовия хляб да си втаса два пъти, след като е замесен.

В кладенчето сипете и олиото, а солта пръснете по краищата.

Омесете гладко тесто за поне 8-10 минути на ръка или 3-4 минути с кухненски робот. В първия случай ще се наложи да си поръсвате по малко брашно, докато спре да лепне, но трябва да внимавате тестото да не стане твърдо.

При месене с машина, не е нужно да добавяте още брашно, освен ако не си се получи прекалено меко тесто.

Когато е готово, оформете на топка и намазнете леко. Сложете в купата, покрийте с прозрачно фолио и оставете за 40 минути да удвои обема си.

Премесете за кратко и дайте форма на вашият хляб - кръгъл или по- издължен.

Направете няколко резки по тестото и поръсете с брашно.

Сложете в набрашнена тавичка с високи стени (при мен е кръгъл хляб в тава с диаметър 22 см).

Покрийте отново, така че фолиото да не опира в тестото, и оставете да втаса повторно за още 50 минути до час или докато удвои обема си.

Печете в загрята на 200 градуса фурна 20 минути, след това намалете на 180 градуса за още 15-20 минути.

Охладете безглутеновия хляб от лимец върху решетка, преди да нарежете на трапезата си.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар