Начин на приготвяне
Намажете 5 десертни купички (може и специални купички за крем карамел) с малко масло.
В метален съд поставете захарта за карамела и я разтопете до златисто кафяв цвят. Разпределете карамела по дъното на купичките.
За крема затоплете млякото и добавете захарта и бъркайте, докато захарта се разтопи, оставете да се поохлади. В купа прибавете яйцата и ванилията разбъркайте, с телена бъркалка (не с миксер) до еднородна смес.
Налейте млякото, в което се е разтопила захарта, при непрекъснато бъркане. Прецедете сместа – лично аз го правя два пъти. Разпределете крема по купичките и ги подредете в тава. Налейте топла вода (не гореща), която да покрие 2/3 от височината на купичките.
Поставете тавата с крем карамела в предварително нагрята на 140 минути фурна, на средно ниво и с включени горен и долен реотан. Печете за точно 1 час, след което извадете тавата и оставете крем карамела с кафява захар да се охлади в нея.
Винаги сполучлив десерт, нежен без шупли и невероятно вкусен!