Хрупкав домашен царевичен хляб
Hrskavi domaći kukuruzni hleb
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хрупкав домашен царевичен хляб

Хрупкав домашен царевичен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k13k11
Хрупкав домашен царевичен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
18/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"По-хубаво от домашното няма - ароматът, хрупкавостта и вкусът на този домашен хляб ще ви накарат да го правите почти всеки ден"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • пшенично брашно - 100 г
  • царевично брашно - 250 г + за поръсване
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • вода - 300 мл
  • олио - 30 г
  • за ферментация
  • брашно - 50 г
  • мая - 15 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

В топла вода разтворете захарта и прясната мая. Добавете брашното и хубаво разбъракйте, да се получи каша. Покрийте с кърпа и оставете да се активира за около 15 мин. настрани.

През това време пригответе тестото за хляба. Стоплете водата най-много до 100 градуса, изсипете първо царевичното брашно в нея. Разбийте с миксер на силна степен.

Щом добие желанаа гъстота, може да продължите месенето на вашия царевичен хляб на ръка. Ако имате приставки за тесто на уреда, може да опитате и с тях.

Сложете другото брашно, солта, вече активираната мая и олиото. Замесете тесто без бучки, трябва да бъде гладко.

Оформете с ръце перфектна топка. Сложете в тава, наръсете тестото с малко царевично брашно. Завийте с кърпа и оставете да втаса за 50 мин. на топло място.

Домашния хляб изпечете за около час или по-малко на 200-градусова фурна. Може да покриете с алуминиево фолио, ако видите, че коричката започне да придобива тъмен загар твърде рано.

След като стане готов, оставете хрупкавия домашен царевичен хляб върху решетка да изстине. После си хапнете за обяд или вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: