Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Пухкави кифли със сирене

Пухкави кифли със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пухкави кифли със сирене5 / 5
26/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Пухкави кифли със сирене - днес е подходящ ден да закусите с тях"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 30 мл
  • яйца - 1 бр.
  • прясна мая - 15 г
  • брашно - около 500 г
  • пълнеж
  • сирене - 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • заливка
  • кисело мляко - 100 г
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В куп налейте топлото мляко и добавете захарта. Натрошете маята и разбъркайте, за да се разтвори.

Добавете олиото, яйцето и разбъркайте, прибавяйте на етапи от пресятото брашно и солта.

Замесете меко и еластично тесто, покрийте със стреч фолио и оставете на топло за 1 час, да удвои обема си.

През това време смесете натрошеното сирене с белтъка. Отделно смесете киселото мляко с жълтъка, това е заливката за кифлите.

Разделете втасалото тесто на 5 равни части и ги оформете на топчета, завийте със стреч фолио за 10 минути, за да се отпусне тестото. Всяко топче разточвате на тънка кръгла кора.

Всяка кора разделяте на две равни части през средата. С помощта на нож за пица направете 5-6 разреза в единия край на половинките (вижте снимките горе в галерията).

Поставете малка част от плънката върху кората - там, където няма разрези и старателно завийте на руло, което изглежда на фунийка. Така процедирате с всичките топчета тесто.

Оформените като фунийки кифлички, подредете една до друга, в кръгла тава с диаметър 26 см и оставете на топло за 30 минути.

След което залейте внимателно питката на кифлички и разнесете заливката по цялата им повърхност с помощта на четка.

Поставете пухкавите кифли със сирене в предварително нагрята на 170 °C фурна и печете за 30 минути до златисто кафяв цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: