Начин на приготвяне
Сварявате гъбите кладница в тенджера с 1 дафинов лист във водата и няколко зърна черен пипер. Това придава допълнителен аромат на гъбите.
След като поомекнат гъбите, ги отцеждате от водата.
Нареждате гъбите кладница в подходяща тава с хартия за печене, поръсена с олио.
Пасирате чесъна и го разбърквате с 1 ч.л. олио да стане на каша, удобна за намазвате върху гъбите.
Разпределяте чесновата смес върху гъбите, посолявате и поръсвате с копъра.
Накрая добавяте маслото, нарязано на парченца, върху гъбите.
Печете на ок. 230 градуса до лек златист цвят на чесъна. Не е добре той да прегаря, за да не горчи.
Гъби кладница соте са прекрасна гарнитура за месо или ориз.