Обикновен дърпан тутманик
Obična razvučena penjurlija
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Обикновен дърпан тутманик

Обикновен дърпан тутманик

Тодоринка БернардоваТодоринка Бернардова
Иноватор
2031k4851k1
Обикновен дърпан тутманик
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 4
02/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Може да е обикновен този тутманик, но ни е любим"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с част от водата и захарта. Добавя се брашно и се разбърква да се получи гъста каша. Остава се на топло да втаса.

От останалите течни съставки и втасалата мая (без мазнините) се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се остава да втаса.

Като удвои обема си, се разделя на 6 питки. Мазнините се смесват и питките се топят във нея. Разтеглят се на кръг, колкото дъното на тавата.

Помежду им се ръси натрошено сирене и по 2-3 с.л. от мазнината.

Така наредени плоските питки една върху друга се нарязват на квадрати. Пак се остава да втаса около 20 мин.

Маже се тутманикът с разбития жълтък и се залива със останалата мазнина.

Пече се на 180°C. Ако започне да прегаря, а ви се вижда, че не е изпечен тутманикът, покрийте с алуминиево фолио и допечете.

Сервирайте топлия дърпан тутманик със шарена сол и айран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: