Постна картофена яхния с манголд
gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Постна картофена яхния с манголд

Постна картофена яхния с манголд

Постна картофена яхния с манголд
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 5
04/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне17 мин.
Готвене40 мин.
Общо57 мин.
Порции5
"Невероятно вкусна картофена яхния, подходящи за пости, а и за всеки ден"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистените лук, чесън, целина и половината от зелената чушка се смилат в блендер. Останалата половин зелена чушка, заедно с червената се нарязват на парченца.

2. Олиото се загрява и в него се запържват всички дотук подготвени зеленчуци.

Когато парченцата от чушки видимо поомекнат се добавят доматеното пюре, червеният пипер и сол. Бърка се минута и се слагат и зелените листа манголд - нарязани или накъсани на едро.

Щом обемът на зеленолистния зеленчук спадне и стане по-тъмен на цвят, се налива и бульонът.

3. Докато бульонът завира се обелват и нарязват на едро картофите. Слагат се в ястието, заедно със зрънцата черен пипер. Яхнията се вари до готовност на картофите - около 25 минути под капак. При нужда се долива бульон или вода.

4. По желание яхнията се сгъстява с малко брашно, разтворено във водичка, и ври още 4-5 минути.

Постната манджичка се поднася гореща с хубав селски хляб и чаша вино.

Постната картофена яхния с манголд е много вкусна.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: