Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кренвиршки»Балатонките от едно време

Балатонките от едно време

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6432397
Балатонките от едно време
Снимка: Ivana Georgieva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Припомнете си вкуса на балатонките от едно време още днес"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакетче суха
  • кренвирши - 8 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и го смесете със солта, захарта и сухата мая. Направете кладенче и чукнете в него едното яйце, добавете белтъка на другото яйце.

Запазете жълтъка му за намазване на балатонките. Добавете в кладенчето олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.

Бъркайте от центъра навън, като постепенно прибавяте от брашното до получаването на меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно.

Оформете тестото на топка, намажете я с олио и я оставете да втаса за около 30 минути или докато удвои обема си.

Разделете кренвиршите на две, така че да получите 16 половинки. Разделете тестото на 16 топки и оформете от всяка фитил с дължина около 30 сантиметра.

Увийте по един фитил около всеки кренвирш. Подредете балатонките от едно време в тава, застлана с хартия за печене и на достатъчно разстояние една от друга.

Намажете ги със заделения жълтък. Оставете домашните кренвиршки на топло за около 10 минути, за да втасат още веднъж.

Печете вкусните тестени закуски в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: