Бял хляб със суроватка
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бял хляб със суроватка

Бял хляб със суроватка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Бял хляб със суроватка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
23/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции8
"Няма дори да стигнете до вечерята ако поднесете на масата този хляб още топъл, гарантираме ви това"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 грама (високо съдържание на глутен)+ за доомесване и поръсване
  • суроватка - 210 мл (остатъчния продукт от направата на сирене или кашкавал)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • мая - 10 - 12 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато приготвяме домашно сирене или кашкавал, при отцеждането им се отделя течност, наречена суроватка. Тя е чудесна за приготвянето на вълшебни на вкус хлябове и питки.

За направата на този бял хляб със суроватка, пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете млечния продукт, захарта и натрошете маята. Разбъркайте, за да се разтворят.

Добавете олиото и солта, отстрани около кладенчето, за да няма директен допир с маята.

Замесете гладко и еластично тесто. То трябва да е меко, пухкаво и приятно.

Оформете кръгло хлебче и го поставете в тава с 20-22 см. диаметър. Поръсете с брашно и направете няколко прореза по повърхността с остър нож.

Оставете хляба да втаса за около час в топло помещение. Желателно е да покриете с кърпа или фолио, но така че да не опира в тестото, а да има пространство.

Изпечете вкусният хляб в загрята на 190 градуса фурна за 35 минути или до златиста коричка.

Охладете върху решетка и нарежете на филийки.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: