Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Булгурена салата с тиквички и домати

Булгурена салата с тиквички и домати

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Булгурена салата с тиквички и домати
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
05/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • булгур - 1/2 ч.ч. ситен
  • лук - 1 бр. кромид
  • домати - 3 бр. червени
  • тиквички - 2 бр.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка сладък
  • червен пипер - 1 щипка пушен
  • захар - 1/2 к.л.
  • кимион млян
  • черен пипер - млян
  • сол
  • магданоз - стръкове пресен
  • босилек - листа пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме булгура в голяма цедка и измиваме хубаво под течаща вода. Оставяме с цедката да се отцеди от водата.

Измиваме зеленчуците. Доматите белим и нарязваме на парченца. Лука почистваме от люспите и също нарязваме. Почистваме тиквичките, белим кората и ги нарязваме на кубчета. Не е необходимо да нарязваме много на ситно зеленчуците, нарязваме по-средни парченца.

Слагаме на котлона тенджера с малко вода (приблизително 1 и 1/2 ч.ч.) и зехтина (5-6 с.л.). Като заври водата, внимателно сипваме нарязаните зеленчуци.

Подправяме с кимион и черен пипер на вкус.

Варим и задушаваме зеленчуците, докато изври течността и останат на мазнина. Тогава разбъркваме няколко пъти и сипваме измития булгур.

Ръсваме захар, червен пипер и пушен червен пипер. Прибавяме и наситнените босилек и магданоз. Наливаме топла вода (приблизително 500 мл) и варим до готовност на всички продукти.

При необходимост може да долеем вода, докато хубаво се сварят булгурът и зеленчуците.

Готвим салатата с булгур, докато остане на мазнина и посоляваме на вкус.

Готовата булгурена салата с тиквички и домати охлаждаме и сервираме с листенца пресен босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: