Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Витаминозна Салата»Витаминозна салата с булгур и слънчогледови кълнове

Витаминозна салата с булгур и слънчогледови кълнове

Витаминозна салата с булгур и слънчогледови кълнове
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Салатата с булгур и слънчогледови кълнове е един добър вариант да дадете на тялото си нужните полезни хранителни вещества"

Необходими Продукти

  • червено цвекло - 1/2 голяма глава
  • моркови - 2 бр.
  • пресен лук - няколко пера
  • слънчогледови кълнове - 1/2 ч.ч., домашно отгледани
  • рукола - 1 шепа листа
  • шарлан - 2 - 3 с.л., слънчогледово масло
  • хималайска сол - 1/3 ч.л., на вкус
  • ябълков оцет - около 1 с.л., на вкус
  • оцет балсамико - около 1 с.л., на вкус
  • За варивото
  • булгур - 1/2 ч.ч. (300 мл)
  • хималайска сол - 1/2 ч.л.
  • изворна вода - 1 и 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В средно голяма тенджерка кипваме 1 и 1/2 ч.ч. изворна вода и в нея сипваме предварително добре измития булгур (1/2 чаена чаша).

Подправяме с 1/2 чаена лъжичка хималайска сол и разбъркваме. Варим около 20 минути, без капак. След като булгурът е напълно сварен, го сипваме и разстиламе в тавичка, за да изстине по-бързо и да се изпари излишната водичка.

В дълбока купа за салата рендосваме половин голяма глава червено цвекло и 2 моркова, сипваме охладения сварен булгур и нарязани на ситно пера пресен лук и свежи листа рукола.

Към съставките за богатата витаминозна салата добавяме и покълналите в домашни условия слънчогледови семки. За да си ги приготвим е важно да следваме тези основни стъпки: в класически буркан с вместимост 720 мл накисваме не повече от 1 к.ч. предварително измити сурови слънчогледови семки в около 1 ч.ч. изворна вода за 2 часа.

След това ги изплакваме и слагаме марля с ластичка около гърлото на буркана, вместо капачка. Поставяме го в тавичка или друг подходящ съд, в който буркана да стои под ъгъл – наклонен, за да може семките да бъдат в подходящите условия за покълване.

В продължение на 3-4 дни се грижим за тях, като ги изплакваме и поставяме да се цедят под наклон сутрин и вечер. Покълналите семена и семки е доказано, че са много по-полезни.

Овкусяваме салатата с булгур с 2-3 с.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло, около 1/3 ч.л. хималайска сол – на вкус, оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и ябълков оцет – на вкус.

Разбъркваме пъстрите съставки и поднасяме засищащата веган витаминозна салата с булгур и слънчогледови кълнове, в любима салатиера за един свеж пролетен обяд.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: