Начин на приготвяне
В средно голяма тенджерка кипваме 1 и 1/2 ч.ч. изворна вода и в нея сипваме предварително добре измития булгур (1/2 чаена чаша).
Подправяме с 1/2 чаена лъжичка хималайска сол и разбъркваме. Варим около 20 минути, без капак. След като булгурът е напълно сварен, го сипваме и разстиламе в тавичка, за да изстине по-бързо и да се изпари излишната водичка.
В дълбока купа за салата рендосваме половин голяма глава червено цвекло и 2 моркова, сипваме охладения сварен булгур и нарязани на ситно пера пресен лук и свежи листа рукола.
Към съставките за богатата витаминозна салата добавяме и покълналите в домашни условия слънчогледови семки. За да си ги приготвим е важно да следваме тези основни стъпки: в класически буркан с вместимост 720 мл накисваме не повече от 1 к.ч. предварително измити сурови слънчогледови семки в около 1 ч.ч. изворна вода за 2 часа.
След това ги изплакваме и слагаме марля с ластичка около гърлото на буркана, вместо капачка. Поставяме го в тавичка или друг подходящ съд, в който буркана да стои под ъгъл – наклонен, за да може семките да бъдат в подходящите условия за покълване.
В продължение на 3-4 дни се грижим за тях, като ги изплакваме и поставяме да се цедят под наклон сутрин и вечер. Покълналите семена и семки е доказано, че са много по-полезни.
Овкусяваме салатата с булгур с 2-3 с.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло, около 1/3 ч.л. хималайска сол – на вкус, оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и ябълков оцет – на вкус.
Разбъркваме пъстрите съставки и поднасяме засищащата веган витаминозна салата с булгур и слънчогледови кълнове, в любима салатиера за един свеж пролетен обяд.
Чудно Вкусно!