Начин на приготвяне
Зеленчуковите супи са изключително подходящи при преборването на някои от болести, особено грип и настинка.
Те са преди всичко засищащи, питателни и имуностимулиращи.
В тенджера с малко мазнина и вода се задушават нарязаните на дребно лук и морков.
След като омекнат, към тях се прибавят нарязаният на дребно чесън и чушка. Следват нарязаните тиквичка, глава целина и шушулки зелен боб (може и консервиран).
След около пет минути в тенджерата се налива вода и се прибавя сол на вкус. Щом водата заври, се слагат нарязаните на средно големи парчета картофи.
Зеленчуците се оставят да врят, докато омекнат, като към края на готвенето на антигрип супата се слага отцеденият консервиран грах и настърганият домат.
Накрая на готовата вече супа за болни се слага ситно нарязан магданоз.