gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Сарми»Постни сарми с кисело зеле и праз

Постни сарми с кисело зеле и праз

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2532k8387032
Постни сарми с кисело зеле и праз
Снимка: Н.Акифова
1 / 2
13/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене300 мин.
Общо360 мин.
Порции8
"Напоследък замисляли ли сте колко рядко всъщност готвите постни сарми, може би някои хора дори го правят само на Бъдни вечер. Променете това, припомнете си този несравним вкус"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 глава голяма
  • праз - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • ориз - 1 в.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • доматен концентрат - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • За водата
  • сол - 1 к.л.
  • вода - 500 мл
  • червен пипер - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземаме една голяма глава кисело зеле, започваме да отделяме листата така, че от едно листо да направим два броя. Режем дебелите жили и от цялата зелка добиваме около 30-40 бр. листа, които ги накисваме в студена вода, докато приготвяме плънката за сармите.

Нарязваме праза на едро, морковите - на малки кубчета, и с малко мазнина задушаваме в тиган, след което прибавяме доматения концентрат, червения пипер, сол, чубрица, черен пипер и на края прибавяме ориза, разбъркваме добре, махаме от котлона и ориза остава суров.

Взимаме едно листо от кисело зеле и по средата слагаме една кафяна лъжица от плънката, завиваме хубаво, но не много стегнато, че като набъбне оризът да не се разпадат готовите зелеви сарми.

Взимаме глинен гювеч и отдолу редим дебелите парчета, които отрязахме от зелето.

Нареждаме всички сарми хубаво.

От горе заливаме с вода, в която има малко сол и червен пипер, и печем на фурна много бавно за около 4-5 часа със затворен капак, от време на време взимаме от водата и заливаме горния ред сарми, да не останат сухи постни сарми с кисело зеле и праз.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: