Постни сарми с гъби
Posne sarme sa pečurkama

Постни сарми с гъби

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
4092k2k2k
Постни сарми с гъби
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
17/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Забравете за малко за месото и се насладете на тези вкусни постни сарми"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - листа
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 250 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио
  • сол
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • домати - 2/3 к.ч. настъргани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно.

Задушават се в сгорещена мазнина и след кратко разбъркване се прибавят почистените и нарязани гъби.

Когато зеленчуците омекнат, се добавя измитият ори заедно с около половин чаена чаша вода. Когато оризът поеме водата, се слагат сол на вкус, черен, червен пипер и чубрица.

Прибавят се настърганите домати, след което плънката се оставя за още малко на котлона.

Зелевите листа се разстилат в чиния и с нож се маха средната дебела част на листото. Ако листът е голям, може да се разреже на две равни части.

В средата на всеки лист се слага от плънката и се завива на сарма, които след това се нареждат в дълбока тенджера, на дъното на която е поставена чиния, за да не загорят постните сарми.

В тенджерата се наливат около две чаши вода, слага се на котлона и зелевите сарми се готвят около час и половина на ниска температура.

Готовите постни сарми с гъби се сервират поръсени с малко червен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: