Домашно краве сирене

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2061k3072k5
Домашно краве сирене7 / 7
18/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Една рецепта за домашно краве сирене за всички почитатели на истинските продукти"

Необходими Продукти

  • краве мляко - 2 л
  • мая - 10 капки за сирене на 1 л мляко
  • морска сол - едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кравето мляко се излива в дълбока тенджера. Хубаво е тенджерата да бъде нова и да се използва само за приготвяне на млечни продукти, винаги има опасност, ако се използва и за друго, да придаде някакъв остатъчен мирис върху млякото.

Вече налято в тенджера мляко се слага на котлона и се загрява до 37 - 38 градуса. Ако нямате кулинарен термометър, за да измерите точно, с кутрето се проверява. Ако пръстът ви стои спокойно в топлото мляко, без да ви пари, това е точната температура.

Котлонът се изключва и към млякото се добавя маята за сирене. В зависимост от качеството и се определят капките. Аз използвам троянска мая, която не е много силна и слагам по 10 капки на литър мляко. След това се разбърква задължително с дървена лъжица.

Млякото се премества от котлона и се покрива с капака. Цялата тенджера се завива с две кухненски кърпи. Така подсиреното мляко се оставя за 120 минути.

След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча.

Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.

На другият ден домашното сирене се изважда от цедилката и се овалва в една морска сол. То само си поема необходимото количество. Сиренето си знае колко сол иска.

Завива се в торбичка и се слага в хладилника. След 5- 6 часа солта се разтапя, а сиренето се стяга.

Домашното краве сирене е готово е за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: