gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Мезета»Мариновани патешки бонфиленца на тиган

Мариновани патешки бонфиленца на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k14k11
Мариновани патешки бонфиленца на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
31/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Мезенце или основно ястие - вие избирате. Важното е да са много, много вкуснички тези патешки бонфиленца"

Необходими Продукти

  • патешко бонфиле - 500 г
  • портокали - 1 бр. сока и част от кората
  • зехтин - 1/2 ч.ч. + 2 - 3 с.л. за печенето
  • розмарин - 2 клонки пресен или сушен
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • соев сос - 3 с.л.
  • чесън - 1 щипка, на прах
  • сол - едра люспеста за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патешкото бонфиле е чудесно месо, подходящо за приготвяне на вкусни мезета и ястия.

Готви се много по-лесно и бързо от известното патешко магре и може да се маринова, както ще постъпим и тук в тази рецепта.

За марината смесете портокаловия сок и малко от настърганата кора на цитруса със зехтин, соевия сос, черен пипер, розмарин и щипка чесън на прах.

Почистете бонфиленцата от тлъстинки и ципи, измийте и ги подсушете.

Сложете в купа с маринатата и хубаво оваляйте в нея парчетата месо.

Завийте със стреч фолио и приберете в хладилник за една нощ.

Маринованото патешко извадете от купата и подредете върху пласт кухненска хартия, за да поеме по- голяма част от влагата (месцето си е поело каквото му е нужно, но ако желаете, поръсете с още черен пипер и розмарин)

Запечете бонфилетата на силно нагрят котлон в тиган намазнен със лек зехтин или олио. Достатъчно е да хванат приятен загар от двете страни, без да изгарят много, за да не стане месото сухо.

Готовите късове патешко са готови за сервиране, просто полети с хубав зехтин и поръсени със едра люспеста сол от типа Малдон. По този начин са идеални за мезе към червено вино.

Също така могат да се акомпанират с гарнитури от зеленчуци, салати и сосове и да се превърнат в основно ястие.

Ако предпочетете варианта за основно ястие, по желание може да използвате маринатата за направа на чудесен сос към патешкото, стига да е достатъчно количество и да няма примеси на кръв в нея.

За целта редуцирайте течността или я сгъстете с малко нишесте. Вариант е и да я добавите към запържен лук и да пасирате и доовкусите с още соев сос, малко мед или портокалово сладко.

Добър апетит с тези мариновани патешки бонфиленца на тиган!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: