Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Чипс»Пържен пащърнак

Пържен пащърнак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пържен пащърнак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
11/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
23 мин.
Порции
2
"Сигурни сме, че ще бъдете много приятно изненадани от вкуса на този пържен пащърнак"

Необходими Продукти

  • пащърнак - 2 бр. корени
  • чесън - 2 скилидки
  • кайенски пипер - 1 - 2 люти сушени чушлета
  • мащерка - 1 клонка, прясна или сушена
  • сол - 1 щипка
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете корените от пащърнак и с мандолина ги нарежете на фини кръгчета или ивици.

Посолете и оставете леко да омекнат.

Загрейте повече олио в тиган на умерен огън.

Обелете и сложете в мазнината скилидките чесън - цели, но леко смачкани или цепнати.

Добавете и лютото чушле и клонката мащерка.

Когато чесънът, започне да добива загар и е омекнал, извадете всичко от мазнината. Тя се е ароматизирала и е готова да бъде използвана за изпържването на пащърнака и превръщането му в зеленчуков чипс.

Сложете на тънък пласт фините парченца от кореноплодния зеленчук (ако трябва ги пържете на два три пъти, в зависимост колко ви е голям тигана)

Когато станат златисти, изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцедят от олиото.

Изчакайте да изстинат, преди да поднесете.

Гарнирайте пържения пащърнак с мащерката, чесъна и лютото чушле, както и по желание с любим млечен сос.

Освен за мезе за бира, може да го използвате и за гарнитура към риба и всякакви меса, както и да поръсите с него различни кремсупи. Особено добър ефект ще има, ако е добре препържен (не изгорял, разбира се), защото става хрупкав като чипс.

Самата мазнинка от пърженето не изхвърляйте - тя я ароматна и чудесна за използване към всякакви супи и бульони или други ястия. Тъй като не е пържено в нея на силен огън, олиото не е прегоряло, а е годно за повторна употреба.

Изключително вкусен е пърженият пащърнак и аз съм сигурна, че ще ви изненада приятно.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: