Зелен пролетен тарт
Zeleni prolećni tart
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Зелен пролетен тарт

Зелен пролетен тарт

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k10k1
Зелен пролетен тарт
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
05/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене42 мин.
Общо62 мин.
Порции8
"Ако и вие като нас хапвате всички пролетни зеленийки, значи тази рецепта за тарт ще ви допадне много"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • бяло вино - 70 г или вода
  • зехтин - 60 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • Плънка
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • листа от цвекло - 30 г
  • магданоз - 25 г
  • кресон - 40 г
  • кейл - 60 г
  • листа от репички - 50 г
  • босилек - 1 стрък пресен
  • зелен лук - 2 стръка
  • зелен чесън - 1 стрък
  • сирене - 200 г фета
  • сол - на вкус
  • зехтин - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За тестото за тарт сипете брашното и солта в купа и към тях налейте виното и зехтина.

Омесете гладко и меко тесто и го оставете за 10 минути да се отпусне и почине. Ако е много меко, поръсете си допълнително брашно.

2. Разточете на тънка кора и с нея покрийте форма за тарт с падащо дъно, 28 см диаметър.

Притиснете с пръсти, за да полепне хубаво по дъното и стените на формата и направете дупчици с вилица.

3. Печете 10-12 минути в загрята на 180°C фурна. Нужно в само да се запече леко и хване коричка, но не и загар.

4. За плънката почистете, измийте и накълцайте всички зелении, плюс пресните лук и чесън.

Задушете до омекване в зехтина с щипка сол.

5. Върху полуизпечения блат за нашия тарт натрошете на ситно сиренето (това, което използвам аз, не е много солено, но ако вашето е по- соленичко, сложете по-малко или го изкиснете във вода предварително).

6. Разпределете задушените и добре омекнали зелении и отгоре залейте обилно със смес от разбити яйца и кисело мляко.

7. Печете соления тарт за 18 минути или докато плънката стегне при същите градуси (180).

8. Украсете пролетния тарт с още от свежите зелени листа и поднесете докато е топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: