Начин на приготвяне
Представям ви този неустоим яйчен крем. Той може да се приготви с царевично нишесте, оризово или друго безглутеново брашно, но в случая го правим без такова и единственият сгъстител за крема са яйцата. Така десертът става много по-нежен, лек и ефирен.
За да не рискуваме, яйцата да се пресекат, готвим на водна баня при слаб огън и контролираме температурата с кухненски термометър.
Първа стъпка е да се ароматизира млякото и сметаната. За целта се смесват и при тях се слага ванилията, захарта и цитрусовите корички (без бели части по тях). Течността се загрява за 5-6 минути и после се оставя да изстива 1 час. По този начин най-добре поема ароматите.
Яйцата се разбиват на пухкав крем, но не чак до побеляване, както правим при разбиване за домашен кекс.
Съдът, в който се намират яйцата, трябва да е алуминиев или от алпака.
Слагат се на котлона върху друг съд със слабо врящ с вода и на тънка струйка към тях се налива млечната смес, от която предварително сме извадили цитрусовите кори.
Бърка се 7-8 минути при 70 градуса и после температурата се увеличава до 80 градуса и кремчето се вари още 8-10 минути или докато яйцата започнат да се стягат. Няма да стегне колкото крем с нишесте, но след като изстине, готовият жълт крем ще си се втвърди достатъчно.
Безглутеновият десерт се налива в 4 купички и когато изстине, се прибира в хладилник за 3 часа.
Сервираме крем без глутен добре охладен и гарниран по желание с различни сезонни плодове.
Да ви е сладко!